Synagoge – Lochem

Rijksmonument Synagoge aan de Westerwal

De Westerwal met de synagoge in 1984, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inAan de Westerwal van Lochem staat de voormalige synagoge. De ingang, het vrouwenbalkon en het plaatijzeren plafond zijn bezienswaardig, maar alleen te zien als er exposities zijn. Er zijn slechts drie van dergelijke plafonds in Nederland bekend; Haarlem, Franeker en Lochem.

Na de oorlog was de Lochemse Joodse gemeente vrijwel verdwenen. Van de 118 weggevoerde Lochemse joden hebben er slechts 18 de gruweldaden overleefd.

Daarom werd in 1947 de Joodse gemeente officieel opgeheven en bij Borculo gevoegd. De sterk vervallen synagoge kwam in 1950 in het bezit van de burgerlijke gemeente Lochem. In 1983 is vanuit de Lochemse bevolking het initiatief gekomen om het gebouw voor het nageslacht te bewaren en te restaureren. In 1993 is de prachtig gerestaureerde voormalige synagoge officieel geopend.

Gebedsruimte in de historische synagoge van Lochem, onderdeel stadswandeling Lochem van Daily-inHet gebouw is alleen open voor publiek tijdens exposities en bijeenkomsten rond “thema’s zoals discriminatie, vreemdelingenhaat, nationalisme, fascisme, racisme alsmede de Joodse geschiedenis in het algemeen”. In de zomermaanden organiseert de Stichting Streekmuseum Lochem er tentoonstellingen over Lochems verleden.  Actuele activiteiten/info over Synagoge Lochem

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

Volgens een gedenksteen in de voorgevel gesticht op 4 mei 1865 door de weduwe van Mozes Fortuin en ingewijd op 30 october 1865. Eenvoudig maar met gevoel voor detail in eclectische trant uitgevoerd gebouw, opgetrokken uit baksteen op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd schilddak met geprofileerde gootlijst.

Plaatijzeren plafond in de historische synagoge van Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Dialy-inDe gevelvlakken verlevendigd door even uitgemetselde (hoek)pilasters, doorlopende dorpels onder de vensters en de toepassing van een lichtere baksteensoort rond de vensters. Aardige ingangspartij met dubbele deuren met vierpasmotief, gevat in gepleisterde gotiserende omlijsting bekroond met accolade-achtig motief. In de voor- en achtergevel vier hoge rondboogvensters met gietijzeren tracering; in de noordwestgevel twee rondboogvensters beganegronds en twee ronde vensters ter hoogte van de vrouwengalerij; alle met gietijzeren tracering; in de zuid-oostgevel een rondboogvenster met Davidster in gietijzer. Inwendig nog van belang de via een trap bereikbare vrouwengalerij met aardige balustrade.

De synagoge in Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inTweede helft 19e-eeuwse synagoge (1865) met aardige ingangspartij en vrouwengalerij, van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang wegens de eenvoudige maar zorgvuldig gedetailleerde architectonische vormgeving en de herinnering aan de Joodse gemeente van Lochem.

 

Locatie

"Synagoge Lochem
Westerwal 6
7241 BC LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.