Smeestraat – Lochem

Smeestraat verwijst naar de vroegere aanwezigheid van smeden

Kledingmagazijn Hagens aan de Smeestraat in Lochem rond 1915-1920. Het bekende pand heeft daarna vele bestemmingen gehad. Tegenwoordig zit hier de HEMA. Onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inSmeesstraat 1 in Lochem, het pand staat er nog steeds, maar is vaak veranderd. Onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inDe Smeestraat maakt deel uit van de van oorsprong middeleeuwse binnenstad van Lochem en is van oudsher één van de hoofdstraten binnen de voormalige vesting. In het verleden sloot ze aan op de Smee- of Bergpoort, één van de stadspoorten, die in de loop van de 18de eeuw werden gesloopt.

In het verleden was de Smeestraat een straat van kleine ambachtslieden en winkeliers. Hun huizen hadden een gecombineerde functie: er werd gewoond en gewerkt en veel panden hadden ook een kleine stal voor een paar stuks vee. De naam van de Smeestraat verwijst naar de vroegere aanwezigheid van smeden in dit deel van Lochem. Zij woonden hier, gescheiden van de andere inwoners, bij elkaar vanwege het potentiële brandgevaar.

De smeestraat 4 in Lochem, rond 1980. Onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inVeel meer dan de straatpatronen is er niet uit de Middeleeuwen overgebleven. De namen van de straten geven enige herinnering aan de activiteiten die worden uitgevoerd. Bierstraat en Brouwhuissteeg herinneren aan bierbrouwerijen die vanaf 1366, bij gratie van het door hertog Eduard verleende recht, bier mogen brouwen. Vildersteeg en Louwkeshoek (nu Dr. Rivestraat) herinneren aan leerlooierijen.

Gaandeweg de 19de eeuw werd de winkelfunctie steeds belangrijker. Verschillende panden kregen nieuwe gevels met winkelpuien en ook enkele geheel nieuwe winkelpanden werden gerealiseerd.

Locatie

Smeestraat - LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.