Pesthuisje – Lochem

Het pesthuisje in lochem is waarschijnlijk een blekershuisje of looiershuisje

Het oude bleekhuisje in Lochem, of pesthuisje, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-in

Het zogenaamde 'Pesthuisje' is een oud vakwerkhuisje uit de zeventiende eeuw. Lochemers noemen dit het 'pesthuisje', maar hoogstwaarschijnlijk is dit eerder een blekershuisje of looiershuisje. Het oorspronkelijke pesthuis is na de Tweede Wereldoorlog afgebroken. In 1992 is het geheel gerestaureerd en tegenwoordig houdt de Historische Vereniging Lochem-Laren er kleine exposities. De aangrenzende kruidentuin is het hele jaar te bewonderen.

De pest of “zwarte dood” verscheen voor het eerst in 1347 in Europa en verdween rond 1670 weer even plotseling als zij opkwam. In de tussenliggende eeuwen teisterde ze vooral de stedelijke bevolking die vaak in onhygiënische omstandigheden samenleefde. In elk geval heerste de pest in Lochem in 1521 en rond 1555.

De kruidentuin bij het bleekhuis in Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-in

Aanvankelijk zag men de ziekte als “straf van God”. Toch vermoedde men ook dat er misschien overdracht plaats vond via de lucht. Door pek te branden, soms met kruiden, hoopte men de bederfelijke lucht tegen te gaan. Toen er relatief weinig slachtoffers onder joden bleken te vallen – waarschijnlijk door hun strenge religieuze reinigingswetten – zag men er ook wel een joods complot in. Pogroms en tienduizenden joodse slachtoffers waren het gevolg. Vermoedelijk is een groep Lochemse joden circa 1349 bij Zwolle vermoord door lijfeigenen van de bisschop van Utrecht.

Inmiddels leerde men bewust of onbewust ook dat de verspreiding kon worden tegengegaan door isolatie van de zieken. Dus werden pesthuizen ingericht waar pestlijders, al of niet samen met leprozen en krankzinnigen, werden afgezonderd.

Het pesthuisje in Lochem, onderdeel van de stadwandeling Lochem van Daily-in

Het bleekhuisje op de Westerbleek kreeg in de volksmond onterecht de naam 'pesthuisje'. Het geeft waarschijnlijk een goed beeld van het soort huisjes waarin men vroeger pestlijders kon afzonderen.

Een blik naar de overzijde van de gracht geeft een mooi uitzicht over enkele grachtenpanden aan de Westerwal. Het is opvallend hoe scheef een enkel huis is gebouwd. De nummers 13, 17 en 18 hebben nog een ouderwets Gelders gevelteken op het huis.

Locatie

Pesthuisje Lochem
Westerbleek - Mauritsweg
LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.