Kleine Markt – Lochem

Kleine Markt – veel functies in Lochem

De kleine markt / bierstraat, naast de Gudulakerk in Lochem was vroeger een kerkhof, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inZoals gebruikelijk werd het gebied naast de kerk vroeger gebruikt als begraafplaats. Zo ook 'de kleine markt' in Lochem.

Tot 1830 werden gedurende zeven eeuwen lang mensen begraven naast de St. Gudulakerk in Lochem. Daarna heeft het veel functies gehad: veemarkt, parkeerplaats, evenemententerrein, horecaterrassen.

Tegenwoordig worden op deze kleine markt allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd: Keidagen, Nacht van Lochem, Blues rond de kerk, Living Lochem, intocht Sinterklaas, Winterse Dag, enz.

Op de hoek Bierstraat/Kleine Markt staat in 1518 een grote hofstede of stadsboerderij, die reikt van de Kerksteeg tot aan de Bierstraat. Hier woont een heer Geryt mr. Dirixss, priester en vicaris van Sint-Anthonys te Lochem. Deze Dirixss zal een notabele zijn geweest, want artsen en schrijvers krijgen in de Middeleeuwen vaak de titel meester of magister. In 1562 wordt nogmaals een Gerryt mr. Dirxsgenoemd, die waarschijnlijk familie is en nog steeds de hofstede bezit. Hij is stadssecretaris en derhalve ook een notabele; zo blijven lucratieve ambten wel vaker in één familie hangen.

Vakwerk aan het rijksmoment Bierstraat 10 te Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inAan de Kleine Markt, Bierstraat 10 vinden we het oudste huis van Lochem. Deze typische stadsboerderij stamt uit 1621. Om de hoek in de Kerksteeg is het fraaie vakwerk te zien. Aan de andere kant is ook dergelijk metselwerk. De voorgevel is ertegenaan geplakt en de raamindeling op de tweede verdieping doet vermoeden dat dit in de achttiende eeuw is gebeurd. De winkelpui is van nog latere datum en zal rond 1900 zijn vervaardigd.

Vakwerk in Bierstraat 10 in Lochem, monument. Onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inNaast dit gebouw, aan het begin van de Kerksteeg, ligt in 1428 waarschijnlijk een rooster, want dit wordt in archieven genoemd bij het schenken van achttien tijnsgrooten aan de pastoor en priesters door Ghese, weduwe van Gerd Maes, om jaarlijks twee herdenkingsdiensten te houden. Waarschijnlijk ligt dat rooster hier om varkens en honden te beletten de lijken op het kerkhof op te graven.

Raadhuis met trapgevel in Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inAan de Kleine Markt vind je nog twee oude panden. Hotel Meenderink is in de late negentiende eeuw in zijn huidige vorm ontstaan na het toevoegen van een tweede verdieping met kap aan een laag achtytiende-eeuws gebouw. Daarnaast vind je het raadhuis met een trapgevel dat uit 1638 stamt.

Locatie

Kleine Markt - Bierstraat - LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.