Kanon – Lochem

Monument Kanon

Kanon Lochem, onderdeel van de standwandeling LochemHet kanon, dat naar alle waarschijnlijkheid dateert uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), werd in de 19de eeuw bij baggerwerkzaamheden in de Lochemse vestinggrachten boven water gehaald.

Aanvankelijk kreeg het de bestemming van schamppaal, totdat Burgemeester en Wethouders van Lochem er in 1894 door de directeur van het Nederlands Museum voor Geschiedenis en Kunst te Amsterdam op werden gewezen, dat zij een wel heel bijzonder historisch stuk in bezit hadden. Het kanon werd gerehabiliteerd en kreeg een plaatsje op de wal.

Het oude kanon aan de Oosterwal rond 1962, onderdeel van de standwandeling Lochem van Daily-in

Via het Departement van Oorlog kon men in 1910 een zogenaamd houten rolpaard bemachtigen, dat afkomstig was uit het magazijn van de artillerie te Dordrecht. Op dit rolpaard of affuit is het kanon zo opgesteld, alsof het ieder moment in actie kan komen om Lochems veste te verdedigen.

Het kanon op de Oosterwal rond 1962. Ernaast één van de vrachtwagens van Hendrik Polsvoort, die hier altijd geparkeerd werden omdat hier destijds ook de garage was gevestigd.

Schuin tegenover het kanon bevindt zich de Herensociëteit 'De Eendracht' met zijn neo-classicistische gevel met pilasters.Schuin tegenover het kanon bevindt zich de Herensociëteit 'De Eendracht' met zijn neo-classicistische gevel met pilasters.

 

Locatie

Kanon
Oosterwal 22
7241 AR LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.