Hooiplukker – Lochem

De hooiplukker redde Lochem van een Spaanse bezetting

De hooiplukker is de bekendse inwoner van Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inTijdens de 80-jarige oorlog, in 1590, probeerden de Spanjaarden Lochem door een krijgslist in te nemen. Op een mooie zomermorgen kwamen buiten de Smeepoort van de kant van Zutphen drie hooiwagens aan. Bij de poort gekomen (Smeestraat) bevonden zich enkele jongens, waaronder de zoon van de poortwachter, "Poorters Jan". De eerste wagen komt ongemoeid door de Smeepoort, toen nog Bergpoort geheten. Jan, de zoon van de poorter, wil voor eigen gebruik wat hooi van de wagen plukken. die gewoontegetrouw flinke plukken hooi uit de wagens begon te trekken, om de konijntjes die ze bezaten, er mee te voederen. Dat was toegestaan zolang de hooiwagens nog niet in de stad waren.

Onze Poorters Jan, een pienter knaapje, voelde iets hards onder het hooi. Plotseling kreeg hij argwaan en begon te gillen: "Verraad, de Spanjaard is in de Stad !" De onder het hooi verborgen soldaten sprongen tevoorschijn. Sergeant Ballochi werd gealarmeerd en met behulp van andere gewapende burgers wisten de Lochemers na hevig gevecht de aanvallers terug te slaan en op de vlucht te drijven. Alle achttien wachters lieten het leven, niettemin werden de Spanjaarden Lochem uitgejaagd.

De hooiplukker met historischbord, werd in 2016 in het zonnetje gezet, onderdeel van de Stadswandeling LochemFrançois Ballochi en 'Poorters Jan' waren de helden van Lochem, en werden veel later in een straatnaam geëerd. Ballochi sneuvelde in 1596 of kort daarna bij de Cloese. Over de verdere lotgevallen van portierszoon Jan is niets bekend.

Bij deze bekendste inwoner van Lochem is in 2016 een historisch bord geplaatst. Hier lees je het verhaal van vroeger.

 

Locatie

De hooiplukker
Oosterwal - LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.