De Hof – Lochem

Stadswandeling langs De Hof te Lochem

In de zestiende eeuw heeft één huis in de stad Lochem nog de naam 'Hof', waarschijnlijk is dit een voortzetsel van eerdere gebouwen. Volgens Von Meyenfeldt ligt het hof aan het eind van de Molenstraat bij de Molenpoort. Op de kaart van Jacob van Deventer uit 1560 is oostelijk van de Molenpoort een groot onbekend gebouw te zien. Een andere logische verklaring voor de intekening van een dergelijk gebouw ziet zij niet.

Reincke leidt uit archiefbronnen af dat de Hof van Lochem nog in 1549 heeft bestaan en dat de scholtis (schout) van Lochem er woont. Op basis van het Lochemse stratenplan komt hij tot de conclusie dat de Hof midden in het centrum moet hebben gestaan. Waar de naam 't Ei vandaan komt, is onbekend, maar Reincke stelt dat het mogelijk is afgeleid van een eiland, dat is ontstaan door de omgrachting van de Hof, deze is later gedempt. Vroeger was op 't Ei het gildehuis van de kleermakers gevestigd. Hij vermoedt dat de Hof van Lochem een verdedigbare grote boerderij is.

Consensus over de lokatie van de Hof bestaat er dus (nog) niet.

De stadspoorten van Lochem waren een verdedigignswerk, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-in

Locatie

t Ei of begin Molenstraat
Molenstraat 1 
7241 AE LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.