Gudulakerk – Lochem

Rijksmonument Sint-Gudulakerk is het hart van Lochem

De Grote of Sint-Gudulakerk is het middelpunt van het pittoreske Lochem, onderdeel van de stadswandelilng Lochem van Daily-inDe Grote of Sint-Gudulakerk is het middelpunt van het pittoreske Lochem. Deze Hervormde kerk is een protestantse kerk. Op de plek waar de huidige kerk staat, staat vanaf het jaar 950 een kerk. Eerst een houten kerk met een toren van circa 12 meter hoog. Vervolgens is rond het jaar 1000 het houten kerkje vervangen door een stenen kerk. Een eeuw later werd deze kerk weer vervangen door een driebeukige kerk opgebouwd van tufsteen. Rond 1300 volgde een verbouwing tot een kruiskerk waarin een gotisch priesterkoor in was verwerkt. In 1478 werd aan de kerk een toren toegevoegd. De laatste grote externe verbouwing was rond 1550 waarbij de kerk werd omgebouwd tot hallenkerk.

Vanaf de toren van de Gudulakerk in Lochem, kijk je boven op Daily-in, schuif gezellig bij ons aan tafel als je weer beneden bent Spitsboogvensters komen ook in de zij- en achtergevel terug, die worden afgewisseld met steunberen. Het plafond van de kerk bestaat voornamelijk uit kruisribgewelven en stergewelven.Na de reformatie is een deklaag in de kerk aangebracht over de schilderingen. Diverse schilderingen zijn weer zichtbaar gemaakt in de loop der tijd. In de kerk is zowel een hoofdorgel uit 1758 gemaakt door Gilman als een koororgel uit 1807 van Quellhorst aanwezig.

De St.Gudulakerk is genoemd naar de heilige Gudula, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inDe St.Gudulakerk is genoemd naar de heilige Gudula. Zij werd in 652 geboren uit een adellijk Frankisch geslacht afkomstig uit het tegenwoordige Belgisch Henegouwen.
Haar oorspronkelijke naam is Goedele. De St. Michielskathedraal te Brussel werd enige tijd naar haar vernoemd. Het is onduidelijk, waarom de kerk in Lochem als enige in de Graafschap en de Achterhoek haar naam draagt. Wel is opmerkelijk dat de stad Rhede (bisdom Münster) een Sankt Gudula Kirche kent.

Uit legenden - opgeschreven in de twaalfde eeuw - blijkt dat Gudula midden zevende eeuw werd geboren in een adelijke en zeer vrome familie. Vader Witger en moeder Amelberga trokken zich beiden aan het eind van hun leven in een klooster terug en Gudula's broer en twee zussen waren ook heiligen voor de middeleeuwer. Gudula's peetmoeder was de heilige Gertrudis van Nijvel; in haar klooster verbleef Gudula als kind en kreeg daar onderwijs. Na enkele jaren keerde ze terug naar haar ouders in het Belgische Hamme, vlakbij Moorsel waar ze ook in de nacht de kapel bezocht en eens tijdens zo'n nachtelijke wandeling de duivel te slim af was. Als we haar middeleeuwse heiligenbiografie mogen geloven, werden dankzij Gudula zieken genezen. Zelf leidde ze een zeer ascetisch leven. Ze stierf op 8 januari, wellicht in het jaar 712; dus meer dan 1300 jaar geleden.
 
Het prachtige interieur van de grote Gudulakerk is vrij te bezichtigen, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-in
Tijdens de jongste restauratie van de kerk in 1973-1976 zijn beeltenissen van Sint Christoffel met het kind en de Heilige Sebastianus en Jacobus Maior weer zorgvuldig onder de deklaag vandaan gehaald. Bovendien vond men naast deze schilderingen aan weerszijden van het venster nog een kleine boom van Jesse. Voorts zijn later meerdere schilderingen onder deklagen tevoorschijn gekomen.
 
In 1903 schonk de leerfabrikant G. Naeff de gemeente Lochem een carillon. De beiaard in de toren wordt elke woensdag tijdens de markt te Lochem bespeeld.
De Gudulakerk heeft een zeer goede akoestiek, waardoor musici en koren van naam graag in deze kerk optreden.
 
Feiten:
Laatgotische kerk, ingebouwde fraaie toren (1478), hoogte 56 meter, 172 treden.
Muurschilderingen met afbeeldingen van St. Sebastiaan, St. Christoforus en St. Jacobus, kansel uit 1688; kanselbijbel uit 1660. Doopvont begin 17de eeuw. Gebrand­schilderde ramen met zegel Hervormde Gemeente “Ovis Inter Lupos”.
 
Open voor bezoek:
De kerk is opengesteld van medio mei t/m medio september op de woensdagen van 10.00 tot 15.00 uur. Zaterdags van 11.00 tot 16.00 uur. Groepen kunnen een afspraak te maken met de koster, (0573) 25 17 68.De toren van de kerk is ook te beklimmen, in het zomerseizoen op de woensdagen, tijdens de weekmarkt,  van 10.30 tot 12.30 uur.

Locatie

Grote of Sint Gudulakerk
Markt 1
7241 AA LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.