Beeld van Liudger – Ludger – Lochem

Beeld van St. Ludger – Henk Carlier (1911) (brons)

Het beeld, voorstellende de prediker Liudger (of Ludger), leefde van ca. 742 tot 809. Het beeld is een voorstelling van de ontmoeting van Liudger en Bernlef, Lochem, Gelderland. Onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inHet beeld stelt de prediker Liudger (of Ludger) voor, hij leefde van ca. 742 tot 809. Het beeld is een voorstelling van de ontmoeting van Liudger en Bernlef, Lochem, Gelderland.

Liudger bracht op verzoek van Karel de Grote het Christendom in de omstreken van Lochem en werd in 804 tot de eerste bisschop van Münster gewijd.

Bernlef is een blinde Friese dichter die leeft in de 8e eeuw. Hij zal zijn geboren in Warffum, een dorp in het noorden van Groningen. In die periode hoort de huidige provincie Groningen tot Friesland.

Beeld van Liudger en Bernlef bij de Sint Gudulakerk in Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inEen grote rol in het  succes van prediker Liudger heeft volgens de overlevering zijn genezing van de blinde bard Bernlef gespeeld. Tijdens een van zijn reizen door het Groningerland ontmoet Liudger de blinde bard in Helwerd. Hij tracht Bernlef tot het christendom te bekeren. Bernlef zou daarop tegen Liudger hebben gezegd, als uw God zo machtig is, toon mij dan een teken'. De heilige legt daarop zijn handen op de ogen van de bard en spreekt een gebed uit, waarna de blinde weer kan zien. Deze genezing zal als en lopend vuurtje rond zijn gegaan.

In 777, op 43-jarige leeftijd, begint Liudger zijn apostelwerk in Deventer. Van daaruit breiden zijn werkzaamheden zich uit naar het noorden, tot in de verste uithoeken van het Friese Zeerijk. Aan het eind van iedere zomer zeilt hij vanuit Stavoren naar Utrecht om daar tijdens de herfstmaanden les te geven aan de kloosterschool. Zijn voorgangers, met name Bonifatius, hebben weinig succes geboekt in de noorderlijke streken. Liudger heeft echter het grote voordeel dat hij de landstaal spreekt. 

Peststeen aan de Sint Gudulakerk Lochem, onderdeel van de stadswandeling Lochem van Daily-inAan de rechterzijde van de (grote) st. Gudulakerk Lochem, tamelijk onderaan in de steunbeer, bevindt zich de zogenaamde peststeen. De Lochemers meenden dat het schraapsel van deze steen als medicijn diende tegen de pest. Zo te zien is er flink gebruik van gemaakt.

Locatie

Beeld van St. Ludger
Bierstraat 1
7241 AG LOCHEM

Onderdeel van de Stadswandeling Lochem

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

Deze stadswandeling van 1,8 kilometer start en eindigt bij Daily-in, Molenstraat 12 te Lochem.

De "kleine landstad" Lochem, kreeg in 1233 haar stadrechten. De grachten, de kerk en het stratenplan dateren uit de Middeleeuwen. Een kleine stadswandeling is de moeite waard en zeker bij avond is hier en daar in het centrum een klein beetje van de middeleeuwse sfeer te proeven.

Download hier een (printbare) pdf van stadswandeling_Lochem

Gewoon lekker eten bij Daily-in

Veel wandelaars hebben de lekker-eten-route naar Daily-in Lochem ook al gevonden. Als start of afsluiting van een wandeling is het gewoon heerlijk eten bij Daily-in. Probeer onze betaalbare schotels en mooie maaltijdsalades, dat is "kunst op je bord - die je niet verwacht". Je vindt Daily-in in hartje centrum Lochem, achter de grote Gudula-kerk, aan de Molenstraat 12. Bekijk hier de routeplanner en parkeermogelijkheden bij Daily-in.