Informatie voor teamgenoten van Daily-in

Daily-in geeft informatie over allergenen in de Allergenenwijzer Daily-in

De nederlandse wet: ALLERGENEN

Sinds 13 december 2014 zijn wij verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. Dat geldt niet alleen voor ons maar voor alle bedrijven die werken met onverpakte producten.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stoffen in voeding die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie. De allergische reactie treedt op na het eten van allergenen waarvoor mensen allergisch zijn. Daarbij komen stoffen vrij die verantwoordelijk zijn voor symptomen als roodheid, zwellingen, uitslag en slijmproductie. Het gaat in de wetgeving om veertien allergenen.

Wat betekent deze wet?

In de praktijk betekent dit dat de 14 allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf of andere aanbieders van voedingsmiddelen, ongeacht in welke vorm.

Hoe zit het met controle en aansprakelijkheid?

Als de informatie over gebruikte allergenen in producten niet klopt of als deze niet begrijpelijk is voor de gast, kunnen we een boete krijgen van de NVWA. De NVWA controleert of ondernemers zich aan de wet houdt dat wil zeggen: of men de juiste informatie geeft aan de consument, op de juiste manier. Als gasten aangeven een voedselallergie te hebben en wij geven verkeerde informatie, dan kunnen wij aansprakelijk worden gesteld.

Wat betekent dit voor de collega's van Daily-in?

We blijven dit samen met elkaar actief aanpakken. Wij hebben productinformatie verzameld in onze allergenen-wijzer en glutenvrije-wijzer, deze wordt telkens gecontroleerd op wijzigingen (evaluatie en bijstellen).

Wat verwachten we van elke collega van Daily-in?

Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt, mogen (Horeca) ondernemers zelf bepalen.

Bij Daily-in kiezen we ervoor om op 3 manieren informatie te verstrekken aan de gast:

  1. Mondeling (uitleg en toelichting door medewerkers Daily-in)
  2. Schriftelijk (allergenen-wijzer op papier)
  3. Digitaal (informatie en allergenen-wijzer via onze website)

Richting onze gasten communiceren we daarom: 

HEB JE EEN ALLERGIE? MELD HET ONS!

Door de nieuwe wet en meer kennis over ingrediënten zullen leveranciers hun producten en de ingrediënten daarvan gaan wijzigen. Daarom is het nodig dat we periodiek blijven controleren of onze informatie nog klopt. Ook nieuwe collega’s zal worden gevraagd om nog eens de allergie-wijzer in te vullen. Kortom het up-to-date houden van onze allergie-kennis en allergenen-wijzer is een continu proces, en zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

Daily-in geeft informatie over allergenen in de Allergenenwijzer Daily-in